Golonka w sosie chrzanowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • golonka wieprzowa - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • masło - 50 gramów
  • śmietana UHT - 250 mililitrów
  • chrzan - 150 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • koperek - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.
  2. Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.
  3. Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.
  4. Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.
  5. W tym czasie przygotuj sos. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.
  6. Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.