Golonka w sosie chrzanowym

2


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
golonka wieprzowa4 sztuki
mąka pszenna3 łyżki
masło50 gramów
śmietana UHT250 mililitrów
chrzan150 gramów
Przyprawa do mięs Knorr1 opakowanie
włoszczyzna1 pęczek
liść laurowy3 sztuki
pieprz czarny mielony1 łyżka
ziele angielskie3 sztuki
koperek0.5 pęczków
Przygotowanie
Krok 1
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.
Krok 2
Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.
Krok 3
Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.
Krok 4
Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok godzinę.
Krok 5
W tym czasie przygotuj sos do golonki gotowanej. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.
Krok 6
Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl