| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc. |
| Krok 2 |
| Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso. |
| Krok 3 |
| Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h. |
| Krok 4 |
| Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez ok godzinę. |
| Krok 5 |
| W tym czasie przygotuj sos do golonki gotowanej. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu. |
| Krok 6 |
| Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree. |