Golonka w sosie chrzanowym

2


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
golonka wieprzowa4 sztuki
mąka pszenna3 łyżki
masło50 gramów
śmietana UHT250 mililitrów
chrzan150 gramów
Przyprawa do mięs Knorr1 opakowanie
włoszczyzna1 pęczek
Liść laurowy z Turcji Knorr3 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 łyżka
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 sztuki
koperek0.5 pęczków
Przygotowanie
Krok 1
Golonki natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw, najlepiej na całą noc.
Krok 2
Włoszczyznę rozdrobnij, przełóż do garnka i dodaj mięso.
Krok 3
Całość zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie. Gotuj ok. 1.5h.
Krok 4
Po ugotowaniu odcedź golonki (zachowaj wywar) i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok godzinę.
Krok 5
W tym czasie przygotuj sos. Do garnka włóż masło, a gdy się rozpuści dodaj mąkę i podsmażaj, aż uzyska jasny, złoty kolor. Przecedź ok. 0,5 l wywaru po gotowaniu mięsa do garnka. Dodaj śmietankę i całość gotuj aż płyn uzyska konsystencję sosu.
Krok 6
Na sam koniec dodaj do sosu chrzan i posiekany koperek. Pieczoną golonkę podawaj z sosem chrzanowym i np. ziemniakami puree.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl