Gomułka z sera

0


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
kminek
mleko2500 mililitrów
jajka2 sztuki
masło2 łyżki
twaróg1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Mleko podgrzej w garnku. W międzyczasie cały twaróg przetrzyj przez sito.
Krok 2
Dodaj go do mleka i poczekaj do momentu, gdy całość się zetnie.
Krok 3
Masę odsącz na sitku z bardzo drobnymi oczkami. Przełóż gorącą masę do miski, wbij jajka, dodaj masło i kminek, ucieraj.
Krok 4
Z masy uformuj kulę, przełóż do lnianego woreczka owiń czystą ścierką. Zawiń w gazetę i powieś w przewiewnym miejscu, aby przeschła. Następnie podawaj gotowy ser.
Autor: tommyPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl