| |||||||||
| Składniki | ||
| kminek | ||
| mleko | 2500 mililitrów | |
| jajka | 2 sztuki | |
| masło | 2 łyżki | |
| twaróg | 1 kilogram |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mleko podgrzej w garnku. W międzyczasie cały twaróg przetrzyj przez sito. |
| Krok 2 |
| Dodaj go do mleka i poczekaj do momentu, gdy całość się zetnie. |
| Krok 3 |
| Masę odsącz na sitku z bardzo drobnymi oczkami. Przełóż gorącą masę do miski, wbij jajka, dodaj masło i kminek, ucieraj. |
| Krok 4 |
| Z masy uformuj kulę, przełóż do lnianego woreczka owiń czystą ścierką. Zawiń w gazetę i powieś w przewiewnym miejscu, aby przeschła. Następnie podawaj gotowy ser. |
| Autor: tommy |