Gorąca czekolada z bitą śmietaną
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czekolada gorzka - 100 gramów
  • mleko - 300 mililitrów
  • cukier puder - 1.5 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 szczypta
  • śmietanka kremówka 30% - 400 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Na ok. 30 minut przed przystąpieniem do przygotowywania deseru należy jedno opakowanie (200ml) śmietanki 30% wstawić do zamrażalnika. Do rondelka wrzucamy tabliczkę czekolady gorzkiej, połamanej w kostkę. Zalewamy mlekiem i 200ml śmietanki 30% kremówki. Wsypujemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru.
  2. Całość wstawiamy na nie duży palnik i mieszamy do momentu, aż czekolada rozpuści się, a całość będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Należy cały czas mieszać składniki w rondelku, aby nic się nie przypaliło.
  3. Odstawiamy całość na 10 minut. Na powierzchni pojawi się kożuch. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Z zamrażalnika (patrz krok 1) wyciągamy śmietankę i wlewamy ją do naczynia. Dodajemy pół łyżki cukru pudru i szczyptę cukru waniliowego. Całość mieszamy mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej śmietanki (nie należy przesadzać z czasem ubijania gdyż zamiast bitej śmietany zrobi nam się masło).
  4. Ponownie podgrzewamy odstawioną wcześniej czekoladę. Ma być bardzo gorąca, lecz nie doprowadzamy jej do wrzenia.
  5. Czekoladę wlewamy do szklanek (najlepiej przez sitko, aby była klarowna) a na wierzch układamy przygotowaną bitą śmietanę. Smacznego! :)