Góralskie krokiety
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • woda - 1.5 szklanek
  • jajka - 2 sztuki
  • sól - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia - 5 łyżek
  • kapusta kiszona - 0.5 kilogramów
  • mięso mielone, np. wołowo- wieprzowe - 0.5 kilogramów
  • cebula - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajka do panierowania - 2 sztuki
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą miksera z mleka, mąki, wody, 2 jajek oraz łyżeczki soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Smażymy je na rozgrzanym oleju.
  2. Kapustę kiszoną kroimy i gotujemy do miękkości.
  3. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy mięso z cebulą. Przyprawiamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Zimny farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy - 2 boki łączymy do środka i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.