Góralskie krokiety

8


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
mleko1 szklanka
mąka pszenna2 szklanki
woda1.5 szklanek
jajka2 sztuki
sól1 łyżeczka
olej do smażenia5 łyżek
kapusta kiszona0.5 kilogramów
mięso mielone, np. wołowo- wieprzowe0.5 kilogramów
cebula1 sztuka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
jajka do panierowania2 sztuki
bułka tarta1 szklanka
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Za pomocą miksera z mleka, mąki, wody, 2 jajek oraz łyżeczki soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Smażymy je na rozgrzanym oleju.
Krok 2
Kapustę kiszoną kroimy i gotujemy do miękkości.
Krok 3
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy mięso z cebulą. Przyprawiamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4
Zimny farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy - 2 boki łączymy do środka i zwijamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Autor: blue_megi blue_megiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl