Gotowana babka

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
jajko6 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cukier puder20 dekagramów
mąka20 dekagramów
mąka ziemniaczana20 dekagramów
proszek do pieczenia2 dekagramy
olejek migdałowy0.3 opakowań
Polewa:
kakao2 łyżki
cukier puder1.5 szklanek
wrzątek
Przygotowanie
Krok 1
Utrzeć Kasię z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Krok 2
Do utartej masy dodać mąkę zwykłą zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną .
Krok 3
Dodać następnie olejek zapachowy i ubite białka.
Krok 4
Wymieszać.
Krok 5
Do gotowania babki potrzebna jest specjalna foremka z zamknięciem , wysmarowana Kasią i posypana bułką tartą bądź kaszą manną ( zapobiega przywieraniu ciasta do blachy).
Krok 6
Wyłożyć masę do foremki i ją zamknąć.
Krok 7
Włożyć foremkę do garnka wypełnionego gotującą się wodą (do 1/3 wysokości garnka).
Krok 8
Gotować babkę w garnku przykrytym dokładnie pokrywą.
Krok 9
Po ugotowaniu wyciągnąć blaszkę z wody, otworzyć wieczko, wyłożyć ciasto na talerz.
Krok 10
Przygotować polewę czekoladową i polać nią dokładnie ostudzone ciasto. Smacznego !
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl