Gotowana babka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • gotowanie °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 20 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 dekagramy
  • olejek migdałowy - 0.3 opakowań
  • polewa
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • wrzątek

Sposób przygotowania:

  1. Utrzeć Kasię z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  2. Do utartej masy dodać mąkę zwykłą zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną .
  3. Dodać następnie olejek zapachowy i ubite białka.
  4. Wymieszać.
  5. Do gotowania babki potrzebna jest specjalna foremka z zamknięciem , wysmarowana Kasią i posypana bułką tartą bądź kaszą manną ( zapobiega przywieraniu ciasta do blachy).
  6. Wyłożyć masę do foremki i ją zamknąć.
  7. Włożyć foremkę do garnka wypełnionego gotującą się wodą (do 1/3 wysokości garnka).
  8. Gotować babkę w garnku przykrytym dokładnie pokrywą.
  9. Po ugotowaniu wyciągnąć blaszkę z wody, otworzyć wieczko, wyłożyć ciasto na talerz.
  10. Przygotować polewę czekoladową i polać nią dokładnie ostudzone ciasto. Smacznego !