Przygotowanie |
Krok 1 |
Utrzeć Kasię z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. |
Krok 2 |
Do utartej masy dodać mąkę zwykłą zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną . |
Krok 3 |
Dodać następnie olejek zapachowy i ubite białka. |
Krok 4 |
Wymieszać. |
Krok 5 |
Do gotowania babki potrzebna jest specjalna foremka z zamknięciem , wysmarowana Kasią i posypana bułką tartą bądź kaszą manną ( zapobiega przywieraniu ciasta do blachy). |
Krok 6 |
Wyłożyć masę do foremki i ją zamknąć. |
Krok 7 |
Włożyć foremkę do garnka wypełnionego gotującą się wodą (do 1/3 wysokości garnka). |
Krok 8 |
Gotować babkę w garnku przykrytym dokładnie pokrywą. |
Krok 9 |
Po ugotowaniu wyciągnąć blaszkę z wody, otworzyć wieczko, wyłożyć ciasto na talerz. |
Krok 10 |
Przygotować polewę czekoladową i polać nią dokładnie ostudzone ciasto. Smacznego ! |