Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mieso chude od szynki wieprzowej - 0.8 kilogramów
  • masło - 2 łyżki
  • chrzan tarty - 3 łyżki
  • cukier - 1 szczypta
  • woda - 6 szklanek
  • słodka śmietanka 18% - 1 szklanka
  • Bulionetka warzywna Knorr - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W garnek wlać wodę i zagotować ją z Bulionetką i Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Do wrzącego wywaru włożyć mięso ( by pory w mięsie zamknęły się natychmiast i mięso pozostało w środku soczyste). Gotować na małym gazie ok. 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
  2. W garnuszku zagotować masło ze szklanką wywaru z gotowania szynki. Dodać chrzan .Zaciągnąć zasmażką błyskawiczną. Doprawić do smaku cukrem.Wlać śmietankę.
  3. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, sosem chrzanowym i np. kiszonym ogórkiem. Resztę wywaru wykorzystać na zrobienie zupy.