Gotowana wieprzowina w sosie chrzanowym

0


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
mieso chude od szynki wieprzowej0.8 kilogramów
masło2 łyżki
chrzan tarty 3 łyżki
cukier1 szczypta
woda6 szklanek
słodka śmietanka 18%1 szklanka
Bulionetka warzywna Knorr1 sztuka
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr 3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
W garnek wlać wodę i zagotować ją z Bulionetką i Bulionem na włoszczyźnie Knorr. Do wrzącego wywaru włożyć mięso ( by pory w mięsie zamknęły się natychmiast i mięso pozostało w środku soczyste). Gotować na małym gazie ok. 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Krok 2
W garnuszku zagotować masło ze szklanką wywaru z gotowania szynki. Dodać chrzan .Zaciągnąć zasmażką błyskawiczną. Doprawić do smaku cukrem.Wlać śmietankę.
Krok 3
Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami, sosem chrzanowym i np. kiszonym ogórkiem. Resztę wywaru wykorzystać na zrobienie zupy.
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl