Gotowane klopsy w sosie grzybowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona wieprzowina - 600 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • grubo mielony pieprz - 0.5 łyżeczek
  • kolendra mielona - 1 szczypta
  • ryż biały długoziarnisty - 300 gramów
  • słodka śmietanka 30% - 4 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • Sos grzybowy Knorr - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso łączymy z jajkiem, startym czosnkiem, majerankiem, kosteczką cebulową, solą, pieprzem i kolendrą. Mieszamy ręką. Jeśli masa będzie za rzadka, dodajemy więcej bułki.
  2. Z mięsa formujemy klopsiki (troszkę większe niż orzechy włoskie).
  3. Do gotującej się wody (700 ml) dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr i kiedy się rozpuści, wrzucamy też klopsiki. Gotujemy je około 15 minut.
  4. W czasie kiedy gotują się klopsy gotujemy ryż i przygotowujemy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Ugotowane klopsy dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
  6. Klopsiki serwujemy na ryżu, polewamy odrobiną sosu i łyżką słodkiej śmietanki. Można też posypać natką pietruszki.