Gotowany kurczak z imbirem
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak - 1.5 kilogramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • Cebulki dymki - 1 pęczek
  • świeży imbir - 6 plastrów
  • cukier brązowy - 0.25 szklanek
  • Goździki z Indonezji Knorr - 2 sztuki
  • anyż - 2 sztuki
  • Papryczka chilli suszona - 1 sztuka
  • wino ryżowe - 1 szklanka
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Z pomarańczy obierz cienko skórkę i pokrój miąższ. Dymki razem ze szczypiorkiem i papryczkę posiekaj.
  2. Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzuć do dużego rondla, wlej wodę i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Zagotuj stale mieszając.
  3. Kurczaka włóż piersią do dołu i zmniejsz ogień. Gotuj powoli przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka odwróć i gotuj ponownie przez 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw przykryty na 30 minut.
  4. Wyjmij kurczaka i pokrój na porcje, ułóż na półmisku i skrop częścią zalewy. Resztę zalewy przecedź i podawaj w sosjerce. Kurczaka podawaj z ryżem.