Gotowany kurczak z imbirem

28


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
kurczak1.5 kilogramów
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
pomarańcza1 sztuka
Cebulki dymki1 pęczek
świeży imbir6 plastrów
cukier brązowy0.25 szklanek
goździki2 sztuki
anyż2 sztuki
Papryczka chilli suszona 1 sztuka
wino ryżowe1 szklanka
sos sojowy ciemny1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Z pomarańczy obierz cienko skórkę i pokrój miąższ. Dymki razem ze szczypiorkiem i papryczkę posiekaj.
Krok 2
Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzuć do dużego rondla, wlej wodę i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr. Zagotuj stale mieszając.
Krok 3
Kurczaka włóż piersią do dołu i zmniejsz ogień. Gotuj powoli przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka odwróć i gotuj ponownie przez 15 minut. Następnie zdejmij rondel z ognia i zostaw przykryty na 30 minut.
Krok 4
Wyjmij kurczaka i pokrój na porcje, ułóż na półmisku i skrop częścią zalewy. Resztę zalewy przecedź i podawaj w sosjerce. Kurczaka podawaj z ryżem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl