Granatowy sernik
  • 90 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • żółtka jaj (L) - 3 sztuki
  • twaróg sernikowy - 700 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajka (L) - 3 sztuki
  • budyń w proszku - 40 gramów
  • grenadina (syrop z granatów) - 150 mililitrów
  • mleko - 150 mililitrów
  • mleko - 50 mililitrów
  • tabliczka białej czekolady - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 250 gramów
  • granat - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, Kasię i żółtka jaj.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przesyp do formy i lekko dociśnij łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.
  3. W tym czasie przygotuj masę serową. Kasię roztop. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twaróg, proszek budyniowy i roztopioną Kasię.
  4. Na koniec dodaj grenadinę wymieszaną z mlekiem. Masę przelej na podpieczony spód i piecz około 50 minut w 170 st.C. (Na spodzie piekarnika ustaw naczynie z odrobiną wody, aby sernik nie pękał podczas pieczenia.)
  5. Mleko podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się wszystko rozpuści, a otrzymana masa będzie gładka. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
  6. Otrzymaną masę wyłóż na wierzch wystudzonego sernika i udekoruj nasionami granatu. Odstaw do lodówki na kilka godzin.