|
Składniki | ||
makaron penne | 400 gramów | |
starty żółty ser | 400 gramów | |
mięso mielone np. wołowo-wieprzowe | 500 gramów | |
pomidory krojone z puszki | 2 sztuki | |
liść laurowy | 2 sztuki | |
ząbek czosnku | 3 sztuki | |
cebula duża | 1 sztuka | |
oliwa | 4 łyżki | |
sól | 1 szczypta | |
pieprz | 1 szczypta | |
cukier | 1 łyżka | |
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. |
Krok 2 |
Mięso, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i kosteczkę pietruszkową. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, dopóki sok pomidorowy nie odparuje. |
Krok 3 |
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy połowę makaronu, na nim układamy połowę żółtego sera i mięso. Przykrywamy pozostałym makaronem i posypujemy serem. |
Krok 4 |
Pieczemy pod przykryciem 45 minut. |
Autor: Kasia G. |