Grecka zapiekanka
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron penne - 400 gramów
  • starty żółty ser - 400 gramów
  • mięso mielone np. wołowo-wieprzowe - 500 gramów
  • pomidory krojone z puszki - 2 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cebula duża - 1 sztuka
  • oliwa - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • cukier - 1 łyżka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Mięso, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i kosteczkę pietruszkową. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, dopóki sok pomidorowy nie odparuje.
  3. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy połowę makaronu, na nim układamy połowę żółtego sera i mięso. Przykrywamy pozostałym makaronem i posypujemy serem.
  4. Pieczemy pod przykryciem 45 minut.