| |||||||||
| Składniki | ||
| makaron penne | 400 gramów | |
| starty żółty ser | 400 gramów | |
| mięso mielone np. wołowo-wieprzowe | 500 gramów | |
| pomidory krojone z puszki | 2 sztuki | |
| liść laurowy | 2 sztuki | |
| ząbek czosnku | 3 sztuki | |
| cebula duża | 1 sztuka | |
| oliwa | 4 łyżki | |
| sól | 1 szczypta | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| cukier | 1 łyżka | |
| Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Makaron gotujemy w osolonej wodzie. |
| Krok 2 |
| Mięso, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i kosteczkę pietruszkową. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, dopóki sok pomidorowy nie odparuje. |
| Krok 3 |
| W naczyniu żaroodpornym umieszczamy połowę makaronu, na nim układamy połowę żółtego sera i mięso. Przykrywamy pozostałym makaronem i posypujemy serem. |
| Krok 4 |
| Pieczemy pod przykryciem 45 minut. |
| Autor: Kasia G. |