Grecka zapiekanka

1


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
makaron penne400 gramów
starty żółty ser400 gramów
mięso mielone np. wołowo-wieprzowe500 gramów
pomidory krojone z puszki2 sztuki
liść laurowy2 sztuki
ząbek czosnku3 sztuki
cebula duża1 sztuka
oliwa4 łyżki
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
cukier1 łyżka
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
Mięso, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i kosteczkę pietruszkową. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, dopóki sok pomidorowy nie odparuje.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy połowę makaronu, na nim układamy połowę żółtego sera i mięso. Przykrywamy pozostałym makaronem i posypujemy serem.
Krok 4
Pieczemy pod przykryciem 45 minut.
Autor: Kasia G.Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl