Grecki chlebek
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 1.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • białe wino półsłodkie - 150 mililitrów
  • jajka - 4 sztuki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • szynka w kawałku - 100 gramów
  • ser feta - 100 gramów
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • suszona bazylia - 1 łyżeczka
  • ser żółty twardy - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę, ser feta i pomidory pokrój w drobną kostkę.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Kasię rozpuść w rondelku.
  4. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, bazylią i solą.
  5. Jajka roztrzep z winem.
  6. Dodaj do mąki i wymieszaj mikserem.
  7. Wlej przestudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  8. Do ciasta dodaj wszystkie dodatki i wymieszaj dokładnie łyżką.
  9. Formę keksową o wymiarach 10x26cm wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  11. Piecz około 50 minut w 170 st. C.
  12. Upieczony chlebek odstaw do wystygnięcia. P.s. Martini można zastąpić sokiem jabłkowym, ale dzięki niemu chlebek ma charakterystyczny słodko-ziołowy smak.