Grecki przysmak

Składniki:

  • ryż - 1 szklanka
  • kiełbasa - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • pieczarki - 100 gramów
  • ostra papryka - 1 sztuka
  • groszek konserwowy - 100 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • rodzynki - 3 łyżki
  • bulion - 2 szklanki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 szczypta
  • masło - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobniutko.
  2. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki, kiełbasę i surowy ryż. Smaż na wolnym ogniu przez ok.5-10 min. cały czas mieszając.
  3. Dodaj rodzynki i podlej szklanką gorącego bulionu. Duś do momentu aż ryż wchłonie cały wywar, dopraw do smaku.
  4. Podlej pozostałym bulionem i gotuj jeszcze przez 20 min. Dodaj drobno posiekaną paprykę i groszek i grecki przysmak podawaj na stół.