Greckie klopsiki "Smyrna"
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mielone mięso wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr - 1 opakowanie
  • kromka białego chleba namoczona w mleku - 3 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • starta cebula - 75 gramów
  • posiekany czosnek - 10 gramów
  • posiekana natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 3 gramy
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 2 gramy
  • ryż - 150 gramów
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • sos
  • passata pomidorowa - 500 mililitrów
  • przecier pomidorowy - 30 gramów
  • czosnek - 10 gramów
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Połącz mięso mielone z odciśniętym chlebem, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodaj połowę opakowania Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, pozostałe przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Wymieszane mięso formuj w dłoniach na klopsiki i układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 15 minut w 190 stopniach.
  3. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z słodką papryką.
  4. Połącz wszystkie składniki sosu i dodaj pozostałą część Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Gotuj przez ok 15 minut.
  5. Dodaj do sosu upieczone klopsiki i gotuj jeszcze 5 minut.
  6. Usuń z sosu laskę cynamonu oraz liście laurowe. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.