Greckie klopsiki "Smyrna"

10


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
mielone mięso wieprzowo-wołowe500 gramów
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr1 opakowanie
kromka białego chleba namoczona w mleku3 sztuki
jajko1 sztuka
starta cebula75 gramów
posiekany czosnek10 gramów
posiekana natka pietruszki0.5 pęczków
kmin rzymski3 gramy
cynamon2 gramy
ryż150 gramów
papryka słodka1 łyżka
Sos:
passata pomidorowa 500 mililitrów
przecier pomidorowy30 gramów
czosnek 10 gramów
laska cynamonu1 sztuka
liść laurowy1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Połącz mięso mielone z odciśniętym chlebem, czosnkiem, cebulą i pietruszką. Dodaj połowę opakowania Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, pozostałe przyprawy oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Wymieszane mięso formuj w dłoniach na klopsiki i układaj na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 15 minut w 190 stopniach.
Krok 3
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i wymieszaj z słodką papryką.
Krok 4
Połącz wszystkie składniki sosu i dodaj pozostałą część Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Gotuj przez ok 15 minut.
Krok 5
Dodaj do sosu upieczone klopsiki i gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 6
Usuń z sosu laskę cynamonu oraz liście laurowe. Gotowe klopsiki podawaj z ryżem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl