Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • chlebki pita - 4 sztuki
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
  • Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem - 4 łyżki
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • sałata lodowa kilka liści
  • rukola, garstka - 1 sztuka
  • ser halloumi - 100 gramów
  • czarne oliwki - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Chlebki pita opiecz z obu stron na suchej rozgrzanej patelni. Gdy „napęcznieją” zdejmij je i rozetnij każdy z nich tak, aby powstały kieszonki.
  2. Paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo, skrop oliwą i opiecz na grillu. Ser pokrój w grube plastry i również zgrilluj z obu stron.
  3. Opieczoną paprykę pokrój w cienkie paski, ser również pokrój na mniejsze kawałki. W misce połącz paprykę, ser, krążki cebuli, oliwki oraz rukolę i pokrojone liście sałaty lodowej.
  4. Sos sałatkowy Knorr rozmieszaj z trzema łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy. Dodaj do pokrojonych składników. Sałatkę wymieszaj.
  5. Przygotowana sałatkę nałóż do rozkrojonych chlebków a następnie ułóż je na rozgrzanym grillu i opiekaj po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem rozchyl chlebki i polej sosem Hellmann’s Czosnkowym. Gotowe!