Grillowana golonka z sosem cebulowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • gotowa golonka na grilla - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • Sos do pieczeni ciemny Knorr - 1 opakowanie
  • margaryna - 1 łyżka
  • olej - 1 łyżka
  • ocet balsamiczny lub z czerwonego wina - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • woda - 400 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W rondlu podgrzej olej z margaryną. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na lekko rozgrzanym tłuszczu. Gdy zmięknie, zmniejsz gaz i duś ok. 10 minut.
  2. Sos Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej do cebuli.
  3. Dodaj ocet i miód i gotuj powoli ok. 10 minut.
  4. W tym czasie wyjmij mięso z opakowania i grilluj po ok. 10 minut z każdej strony. Grillowaną golonkę podawaj z sosem cebulowym i np. ziemniakami puree.