Grillowana karkówka w śliwowicy z grzankami z powidłami śliwkowymi
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka wieprzowa (4 steki) - 600 gramów
  • marynata
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • śliwowica - 100 mililitrów
  • miód pszczeli - 2 łyżki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • kolendra świeża - 0.5 pęczków
  • musztarda Dijon - 1 łyżeczka
  • olej - 5 łyżek
  • grzanki
  • powidła śliwkowe - 4 łyżki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • kolendra świeża - 0.5 pęczków
  • otarta skórka z 1 limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • bagietka

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie składniki marynaty: podgrzany miód, śliwowicę, olej, musztardę, cynamon, pokrojoną kolendrę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zanurz w przygotowanej marynacie. Miskę zafoliuj i odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron po 6-7 minut, obracając co jakiś czas.
  4. W międzyczasie powidła połącz z otartą skórką limonki, posiekaną papryczką chilli oraz pokrojoną kolendrą – dopraw do smaku sokiem z limonki.
  5. Kromki bagietki ułóż na grillu i opiecz krótko z obu stron – na chrupiące grzanki nałóż śliwkowe smarowidło i ułóż na półmisku. Gotowe steki z karkówki podawaj z grzankami i sałatką z rukoli.