Grillowana karkówka w śliwowicy z grzankami z powidłami śliwkowymi

2


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
karkówka wieprzowa (4 steki)600 gramów
Marynata:
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr1 opakowanie
śliwowica 100 mililitrów
miód pszczeli2 łyżki
cynamon1 szczypta
kolendra świeża0.5 pęczków
musztarda Dijon1 łyżeczka
olej5 łyżek
Grzanki:
powidła śliwkowe4 łyżki
papryczka chilli1 sztuka
kolendra świeża0.5 pęczków
otarta skórka z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
bagietka
Przygotowanie
Krok 1
W misce połącz wszystkie składniki marynaty: podgrzany miód, śliwowicę, olej, musztardę, cynamon, pokrojoną kolendrę oraz przyprawę Knorr. Wszystko razem wymieszaj.
Krok 2
Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem, a następnie zanurz w przygotowanej marynacie. Miskę zafoliuj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron po 6-7 minut, obracając co jakiś czas.
Krok 4
W międzyczasie powidła połącz z otartą skórką limonki, posiekaną papryczką chilli oraz pokrojoną kolendrą – dopraw do smaku sokiem z limonki.
Krok 5
Kromki bagietki ułóż na grillu i opiecz krótko z obu stron – na chrupiące grzanki nałóż śliwkowe smarowidło i ułóż na półmisku. Gotowe steki z karkówki podawaj z grzankami i sałatką z rukoli.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl