Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 1 kilogram
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 opakowanie
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • limonka - 1 sztuka
  • olej - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, curry oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.
  3. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Sos dopraw do smaku.
  4. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu. Serwuj z przygotowanym sosem. Steki możesz również usmażyć na grillowej patelni i podać z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak świetnie pasuje do tej potrawy.