Grillowana marchew z czarną soczewicą beluga
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew - 400 gramów
  • czarna soczewica beluga - 200 gramów
  • Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr - 1 łyżka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 80 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
  2. Marchew lekko wyszoruj i pozostaw nie obraną. Następnie ugotuj w wodzie przez 7-10 minut i odstaw do ostygnięcia.
  3. Kolendrę posiekaj, z cytryny wyciśnij sok.
  4. Ugotowaną marchew pokrój wzdłuż na połowy, skrop oliwą, sokiem z cytryny i zgrilluj.
  5. Po grillowaniu posyp przyprawą Knorr i kolendrą. Podawaj z soczewicą.