| |||||||||
| Składniki | ||
| marchew | 400 gramów | |
| czarna soczewica beluga | 200 gramów | |
| Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr | 1 łyżka | |
| natka kolendry | 1 pęczek | |
| oliwa z oliwek | 80 mililitrów | |
| cytryna | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. |
| Krok 2 |
| Marchew lekko wyszoruj i pozostaw nie obraną. Następnie ugotuj w wodzie przez 7-10 minut i odstaw do ostygnięcia. |
| Krok 3 |
| Kolendrę posiekaj, z cytryny wyciśnij sok. |
| Krok 4 |
| Ugotowaną marchew pokrój wzdłuż na połowy, skrop oliwą, sokiem z cytryny i zgrilluj. |
| Krok 5 |
| Po grillowaniu posyp przyprawą Knorr i kolendrą. Podawaj z soczewicą. |
| Autor: Piotr Murawski |