|
Składniki | ||
marchew | 400 gramów | |
czarna soczewica beluga | 200 gramów | |
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr | 1 łyżka | |
natka kolendry | 1 pęczek | |
oliwa z oliwek | 80 mililitrów | |
cytryna | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. |
Krok 2 |
Marchew lekko wyszoruj i pozostaw nie obraną. Następnie ugotuj w wodzie przez 7-10 minut i odstaw do ostygnięcia. |
Krok 3 |
Kolendrę posiekaj, z cytryny wyciśnij sok. |
Krok 4 |
Ugotowaną marchew pokrój wzdłuż na połowy, skrop oliwą, sokiem z cytryny i zgrilluj. |
Krok 5 |
Po grillowaniu posyp przyprawą Knorr i kolendrą. Podawaj z soczewicą. |
Autor: Piotr Murawski |