Grillowana polędwica po tajsku

Składniki:

  • polędwica wołowa - 300 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • szalotka - 4 sztuki
  • papryczka chilli - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • sok z limonki - 3 łyżki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • kolendra
  • Szczypiorek pół pęczka
  • oliwa - 2 łyżki
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę nasmaruj oliwą i sosem sojowym oraz natrzyj przyprawą Knorr.
  2. Przygotuj dressing mieszając sok z limonki, cukier i sos rybny do czasu aż cukier się rozpuści.
  3. Szalotki, papryczki, kolendrę szczypiorek posiekaj.
  4. Dodaj szalotki, posiekane chili i czosnek do dresingu.
  5. Wołowinę pokrój na cienkie plastry i ułóż na półmisku. Polej dressingiem i posyp siekaną kolendrą oraz szczypiorkiem.
  6. Następnie dobrze usmaż na grillu z obu stron.