Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Sos Hellmann's Garlic & Herb - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • świeże drożdże - 30 gramów
  • woda - 200 mililitrów
  • oliwa - 3 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • czarnuszka - 2 łyżki
  • ser kozi w plastrach - 8 sztuk
  • rukola - 2 garść
  • Naturalnie smaczne Sos sałatkowy Truskawka z chili Knorr - 1 opakowanie
  • serek typu Bieluch - 2 łyżki
  • świeża mięta - 12 listki

Sposób przygotowania:

  1. Ciepłą wodę połącz z drożdżami oraz cukrem i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, oliwę, oraz czarnuszkę i wyrób jednolite ciasto. Miskę przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. 30 minut.
  2. W drugiej miseczce połącz sos Hellmann’s, serek Bieluch oraz pokrojone drobno listki mięty. Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę wymieszaj z sosem.
  3. Z wyrośniętego ciasta, na stolnicy podsypanej mąką uformuj nieduże kulki, następnie spłaszcz je do grubości ok. 1 cm. Średnica powinna wynosić ok. 10 cm.
  4. Przygotowane placki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Czas pieczenia, w zależności od piekarnika, może wydłużyć się.
  5. Upieczone bułeczki wystudź, następnie przekrój na połówki i opiecz na grillu. Na każdą z nich połóż kozi ser i pozwól, aby się rozpuścił. Przygotowaną rukolę nałóż na połowę bułek, przykryj pozostałymi połówkami i podawaj – oczywiście z sosem Hellmann’s.