Grillowane gruszki z niebieskim serem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeże gruszki - 2 sztuki
  • niebieski ser pleśniowy - 1 opakowanie
  • Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą - 1 łyżka
  • sałata frisee - 0.25 sztuk
  • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka
  • oliwa - 4 łyżki
  • natka kolendry - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki posiekaj, orzechy lekko spraż i następnie również posiekaj. Umyj i porwij sałatę.
  2. Gruszki obierz, wydrąż lekko środek, skrop olejem (2 łyżki) i grilluj po 2 minuty z każdej strony.
  3. Ser pleśniowy rozkrusz i włóż w miejsce po pestkach gruszki. W tym momencie grilluj gruszkę już tylko z jednej strony.
  4. Przygotuj szybko sos. Miód połącz z sokiem z cytryny, olejem, natką, orzechami i przyprawą Knorr. Gdy gruszki będą lekko rumiane i ser się roztopi przełóż je na talerz, wyłóż na sałatę i skrop obficie przygotowanym sosem. Od razu podawaj.