Grillowane kalmary - VIDEO
  • 10 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalmary - 750 gramów
  • Przyprawa Koreański Grill Knorr - 1 opakowanie
  • chili - 1 sztuka
  • limonka - 1 sztuka
  • ziarna sezamu - 1 łyżka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • olej sezamowy z palonych ziaren - 1 łyżka
  • sos sojowy słodki - 3 łyżki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • sól - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części.
  2. Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin.
  3. Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem.