| |||||||||
| Składniki | ||
| kalmary | 750 gramów | |
| Przyprawa Koreański Grill Knorr | 1 opakowanie | |
| chili | 1 sztuka | |
| limonka | 1 sztuka | |
| ziarna sezamu | 1 łyżka | |
| natka kolendry | 1 pęczek | |
| olej sezamowy z palonych ziaren | 1 łyżka | |
| sos sojowy słodki | 3 łyżki | |
| sos rybny | 2 łyżki | |
| sól | 2 szczypty |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części. |
| Krok 2 |
| Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin. |
| Krok 3 |
| Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem. |
| Autor: Piotr Murawski |