Grillowane kalmary - VIDEO

0


Łatwe


10 min.


4 os.

Składniki
kalmary750 gramów
Przyprawa Koreański Grill Knorr1 opakowanie
chili 1 sztuka
limonka1 sztuka
ziarna sezamu1 łyżka
natka kolendry1 pęczek
olej sezamowy z palonych ziaren1 łyżka
sos sojowy słodki3 łyżki
sos rybny2 łyżki
sól2 szczypty
Przygotowanie
Krok 1
Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części.
Krok 2
Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin.
Krok 3
Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl