|
Składniki | ||
kalmary | 750 gramów | |
Przyprawa Koreański Grill Knorr | 1 opakowanie | |
chili | 1 sztuka | |
limonka | 1 sztuka | |
ziarna sezamu | 1 łyżka | |
natka kolendry | 1 pęczek | |
olej sezamowy z palonych ziaren | 1 łyżka | |
sos sojowy słodki | 3 łyżki | |
sos rybny | 2 łyżki | |
sól | 2 szczypty |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Kalmary oczyść z błon, dokładnie je umyj. W razie potrzeby pokrój owoce morza na mniejsze kawałki i oprósz delikatnie solą. Drobno posiekaj chili, wyciśnij sok z limonki, a także poszatkuj natkę kolendry. Połącz olej sezamowy, chili, sosy rybny i sojowy oraz przyprawę Koreański Grill Knorr. Marynatę podziel na dwie części. |
Krok 2 |
Do jednej części włóż kalmary i starannie wymieszaj je z sosem. Pozostaw kalmary w marynacie na kilka godzin. |
Krok 3 |
Następnie piecz kalmary na mocno rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe mięso posmaruj sosem. Przed podaniem posyp natką kolendry i sezamem. |
Autor: Piotr Murawski |