Grillowane karczochy z sosem Harissa
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karczochy marynowane - 2 opakowania
  • oliwa - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Ketchup Hellmann's z miodem - 100 mililitrów
  • Przyprawa Harissa Knorr - 1 łyżeczka
  • jogurt bałkański - 100 mililitrów
  • miód - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Karczochy odcedź. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj. Karczochy zamarynuj w oliwie, otartej skórce z cytryny, czosnki i pietruszce.
  2. Następnie grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Sos Hellmann’s połącz z jogurtem i przyprawą Harissa Knorr.
  4. Sos dopraw miodem, opcjonalnie sokiem z cytryny i podawaj z grillowanymi karczochami.