Grillowane kotlety ze schabu z whiskey i miodem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kotlety schabowe z kostką - 4 sztuki
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • boczek wędzony - 80 gramów
  • ser pleśniowy blue - 50 gramów
  • miód - 3 łyżki
  • musztarda Dijon - 1 łyżeczka
  • whiskey - 30 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety osusz na papierowym ręczniku. Każdy z nich natnij ostrym i cienkim nożem w taki sposób, aby powstała kieszonka.
  2. Boczek oraz ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem. Przygotowanym farszem napełnij kotlety, a następnie zepnij wykałaczkami.
  3. W miseczce połącz ketchup Hellmann’s, który nada mięsu smak BBQ, przyprawę Knorr, miód, musztardę, whiskey oraz oliwę.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie w powstałej marynacie zanurz przygotowane kotlety i odstaw na pół godziny do lodówki.
  5. Mięso grilluj po około 5 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu. Podawaj z sosem Hellmann's Samba, którego paprykowo majonezowy smak idealnie komponuje się z drobiem oraz z sałatą i np. grillowana ziołową bagietką. Przed podaniem nie zapomnij wyciągnąć wykałaczek.