Grillowane pomidory z ziołami i jalapeno
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomidory - 200 gramów
  • Przyprawa płatki papryki jalapeno z czosnkiem Knorr - 2 łyżki
  • kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów
  • migdały ze skórką - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Migdały praż w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez ok. 10-12 minut. Po tym czasie lekko ostudź i pokrój na mniejsze nieregularne kawałki.
  2. Pomidory przekrój wzdłuż na pół i skrop oliwą. Wszystkie zioła posiekaj.
  3. Rozgrzej mocno patelnię grillową i smaż pomidory zaczynając od części z miąższem. Po 1-2 minutach smażenia przekręć pomidory na drugą stronę. Po usmażeniu zdejmij z patelni.
  4. Teraz skrop pomidory ponownie oliwą, posyp dużą ilością świeżych ziół, przyprawą Jalapeno i migdałami. Podawaj na ciepło lub na zimno.