Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 1 kilogram
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 opakowanie
  • szynka Parmeńska lub Schwarzwaldzka - 10 plastrów
  • świeża szałwia - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • wykałaczki - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Piersi umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na dwa plastry jednakowej grubości.
  2. Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą, a następnie posmaruj marynatą każdy kawałek mięsa. Piersi odłóż na 20 minut w chłodne miejsce.
  3. Zamarynowane piersi rozłóż na desce. Na każdym płacie połóż po 2-3 listki szałwii oraz po plastrze szynki. Całość zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką.
  4. Roladki smaż na rozgrzanym grillu 15-20 minut, obracając co chwilę. Przed podaniem wyjmij wykałaczki. Danie możesz serwować np. z włoskim risotto lub z kaszą. Dzięki zawartości ostrych przypraw jeszcze lepszy i wyraźniejszy smak nada roladkom Ketchup Hellmann’s Pikantny.