Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • steki z rostbefu - 4 sztuki
  • Sos Hellmann's Steak - 4 łyżki
  • Przyprawa do grilla Knorr - 1 łyżeczka
  • sok z 1 pomarańczy
  • tequila - 30 mililitrów
  • papryczka chilli posiekana - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • mieszanka sałat - 1 opakowanie
  • suszone pomidory w oleju - 6 sztuk
  • oliwa od suszonych pomidorów - 3 łyżki
  • parmezan lub inny twardy ser, starty - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
  2. W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s, który nada marynacie dymny i pikantny smak, przyprawę Knorr, Tequilę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
  3. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
  4. Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 10-15 minut odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
  5. Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.