Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka (bez kości i skóry) - 600 gramów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa - 4 łyżki
  • limonka - 1 sztuka
  • sos:
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • świeże lub suszone oregano - 0.5 pęczków
  • ząbek czosnku - 6 sztuk
  • czerwono papryka chilli - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • ocet winny - 50 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z oliwą, skrop sokiem z limonki i dodaj Przyprawę do kurczaka Knorr, która nada mięsu odpowiedniej ostrości i sprawi, że będzie ono soczyste. Zamarynowane kurczaki odstaw do lodówki na 6 godzin.
  2. Zioła drobno posiekaj , pokrój w kosteczkę papryczkę chili.
  3. Czosnek rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli. Dodaj do niego zioła, chilli, ocet i oliwę. Wszystko razem rozetrzyj w moździerzu (tak jakbyś robił pesto). Gotowy sos dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
  4. Kurczaki nadziej na patyki i grilluj na patelni grillowej. Ułóż na talerzu wokół małej szklanej miski, do której nalej gotowy sos.