Grillowane szaszłyki z kurczaka w sosie Chimichurri

3


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
udka z kurczaka (bez kości i skóry)600 gramów
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 opakowanie
oliwa4 łyżki
limonka1 sztuka
Sos::
natka pietruszki1 pęczek
natka kolendry1 pęczek
świeże lub suszone oregano0.5 pęczków
ząbek czosnku6 sztuk
czerwono papryka chilli1 sztuka
oliwa z oliwek100 mililitrów
ocet winny50 mililitrów
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski z oliwą, skrop sokiem z limonki i dodaj Przyprawę do kurczaka Knorr, która nada mięsu odpowiedniej ostrości i sprawi, że będzie ono soczyste. Zamarynowane kurczaki odstaw do lodówki na 6 godzin.
Krok 2
Zioła drobno posiekaj , pokrój w kosteczkę papryczkę chili.
Krok 3
Czosnek rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli. Dodaj do niego zioła, chilli, ocet i oliwę. Wszystko razem rozetrzyj w moździerzu (tak jakbyś robił pesto). Gotowy sos dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Krok 4
Kurczaki nadziej na patyki i grilluj na patelni grillowej. Ułóż na talerzu wokół małej szklanej miski, do której nalej gotowy sos.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl