Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • brokuł - 1 sztuka
  • kalafior - 1 sztuka
  • cukinia - 2 sztuki
  • papryka kolorowa - 2 sztuki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
  • przecier sambal oelek - 1 łyżeczka
  • olej - 70 mililitrów
  • miód - 2 łyżki
  • woda - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Sos sałatkowy grecki połącz z sosem sambal oelek, olejem, miodem i odrobiną wody.
  2. Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki i zblanszuj.
  3. Cukinię oraz paprykę oczyść i pokrój w duże kawałki.
  4. Bakłażana pokrój w półplasterki i przypraw solą, a następnie zetrzyj papierowym ręcznikiem powstały sok. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.
  5. Warzywa połącz z przygotowaną marynatą i pozostaw na około 1 godzinę, by przeszły smakiem.
  6. Całość nakłuwaj na przemian na drewniane patyczki. Używaj dwóch patyczków do jednego szaszłyka. Grilluj kilka minut, aż warzywa zrobią się rumiane.