Grillowane szaszłyki z warzyw marynowane w chili, kolendrze i miodzie

4


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
brokuł1 sztuka
kalafior1 sztuka
cukinia2 sztuki
papryka kolorowa2 sztuki
bakłażan1 sztuka
Sos sałatkowy grecki Knorr1 opakowanie
przecier sambal oelek1 łyżeczka
olej70 mililitrów
miód2 łyżki
woda4 łyżki
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Sos sałatkowy grecki połącz z sosem sambal oelek, olejem, miodem i odrobiną wody.
Krok 2
Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki i zblanszuj.
Krok 3
Cukinię oraz paprykę oczyść i pokrój w duże kawałki.
Krok 4
Bakłażana pokrój w półplasterki i przypraw solą, a następnie zetrzyj papierowym ręcznikiem powstały sok. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku.
Krok 5
Warzywa połącz z przygotowaną marynatą i pozostaw na około 1 godzinę, by przeszły smakiem.
Krok 6
Całość nakłuwaj na przemian na drewniane patyczki. Używaj dwóch patyczków do jednego szaszłyka. Grilluj kilka minut, aż warzywa zrobią się rumiane.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl