Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mała cukinia - 1 sztuka
  • wędzone tofu 150gr - 1 sztuka
  • Papryka czerwona (średniej wielkości) - 1 sztuka
  • pieczarki - 3 sztuki
  • olej - 5 łyżek
  • miód - 1 łyżka
  • Sos sałatkowy francuski Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Olej mieszamy z miodem oraz sosem sałatkowym. Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki. Cukinię i paprykę dokładnie płuczemy, z cukinii wydrążamy miąższ. Wszystkie warzywa oraz tofu kroimy w równe kostki (mniej więcej 1 na 1 cm).
  2. Zalewamy przygotowanym sosem i marynujemy przez co najmniej 30 minut. Nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków.
  3. Pieczemy na grillu do uzyskania pożądanego koloru. W czasie grillowania szaszłyki należy co chwilę przewracać na drugą stronę, gdyż tofu dosyć łatwo przywiera do grilla.