Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • zielone szparagi - 1 pęczek
  • orzechy włoskie - 100 gramów
  • Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr - 2 łyżki
  • Przyprawa Za'atar Knorr - 1 łyżeczka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • kostka sera feta - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałą końcówkę i zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Po tym czasie przełóż do miski z zimną wodą i lodem aby zupełnie wystygły i nabrały intensywnego zielonego koloru.
  2. Kolendrę i orzechy posiekaj, zetrzyj skórkę z cytryny, a ser feta rozkrusz do miseczki.
  3. W dużej misce zamarynuj odcedzone szparagi w oliwie, przyprawie Czosnek Knorr, kolendrze i cytrynie. Następnie grilluj i gotowe ułóż na talerzu polewając pozostałą marynatą.
  4. Na wierzchu posyp pokruszoną fetą, orzechami i przyprawą Za’atar Knorr.