Grillowane udka teriyaki

9


Łatwe


40 min.


6 os.

Składniki
udka z kurczaka bez kości i skóry1 kilogram
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr1 opakowanie
świeży ananas1 sztuka
sezam biały1 łyżka
sos sojowy80 mililitrów
miód2 łyżki
olej sezamowy4 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
natka kolendry1 pęczek
kawałek świeżego kłącza imbiru2 cm
ząbek czosnku2 sztuki
limonka2 sztuki
strąk papryczki chili1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Rozetrzyj na miazgę czosnek, imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, a kolendrę i chili posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Ananasa obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Udka oczyść z przerostów tłuszczu i niepotrzebnych żył, przekrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową soku z limonki, połową oleju, olejem sezamowego i przyprawą Knorr. Odstaw na 12 godzin do lodówki.
Krok 3
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 100 ml wody. W rondelku wymieszaj sos sojowy, imbir, miód, czosnek, chili, olej sezamowy i sok z limonki. Całość doprowadź do wrzenia. Do gotującego się płynu powoli dodaj zawiesinę skrobi, cały czas mieszając, spraw aby powstał zawiesisty sos. Na sam koniec do sosu dodaj kolendrę.
Krok 4
Udka nabijaj na szpikulce na przemian z ananasem i piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas.
Krok 5
W ostatniej fazie grillowania mięso z ananasem polewaj sosem, tak aby na jego powierzchni powstała glazura. Tuż przed podaniem posyp je sezamem. Grillowane udka podawaj z dodatkowym sosem na białym ryżu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl