| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Rozetrzyj na miazgę czosnek, imbir obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, a kolendrę i chili posiekaj. Wyciśnij sok z limonek. Ananasa obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. |
| Krok 2 |
| Udka oczyść z przerostów tłuszczu i niepotrzebnych żył, przekrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, połową soku z limonki, połową oleju, olejem sezamowego i przyprawą Knorr. Odstaw na 12 godzin do lodówki. |
| Krok 3 |
| Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 100 ml wody. W rondelku wymieszaj sos sojowy, imbir, miód, czosnek, chili, olej sezamowy i sok z limonki. Całość doprowadź do wrzenia. Do gotującego się płynu powoli dodaj zawiesinę skrobi, cały czas mieszając, spraw aby powstał zawiesisty sos. Na sam koniec do sosu dodaj kolendrę.
|
| Krok 4 |
| Udka nabijaj na szpikulce na przemian z ananasem i piecz na średnio rozgrzanym grillu na tackach aluminiowych pod przykryciem przez około 20 minut, przekręcając mięso co jakiś czas. |
| Krok 5 |
| W ostatniej fazie grillowania mięso z ananasem polewaj sosem, tak aby na jego powierzchni powstała glazura. Tuż przed podaniem posyp je sezamem. Grillowane udka podawaj z dodatkowym sosem na białym ryżu. |