Grillowane udka z rosołu
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 8 sztuk
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony w plastrach - 8 sztuk
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • Musztarda Dijon - 1 łyżka
  • miód pszczeli - 1 łyżka
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • świeży rozmaryn kilka gałązek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 sztuki
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pałki z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele i pieprz – ugotuj tradycyjny rosół. Z gotowego rosołu udka wyjmij i ostudź.
  2. W miseczce wymieszaj podgrzany lekko miód, olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.
  3. Udka zamarynuj w przygotowanej marynacie i posyp posiekanymi ziołami.
  4. Każde z udek zawiń w plaster boczku.
  5. Następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż ok. 10 minut obracając co chwila, aby udka nie przypaliły się. Gotowe podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatą