| |||||||||
| Składniki | ||
| żeberka wieprzowe | 1 kilogram | |
| Ketchup Hellmann's Pikantny | 250 mililitrów | |
| ząbki czosnku | 2 sztuki | |
| gałka muszkatołowa | 1 łyżeczka | |
| imbir suszony | 1 łyżeczka | |
| liść laurowy | 2 sztuki | |
| ziele angielskie | 2 sztuki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Żeberka ugotuj w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż będą miękkie. Następnie odcedź je, ostudź i podziel na porcje. |
| Krok 2 |
| Ketchup wymieszaj z 3 łyżkami wody z gotowania żeberek, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Gotową marynatą zalej żeberka i odstaw na 20 minut. |
| Krok 3 |
| Żeberka smaż na grillu aż będą rumiane. Danie podawaj z grillowanymi ziemniakami Tip: Jeśli lubisz mocno pikantne potrawy do marynaty możesz dodać ostrej papryki. |
| Autor: Piotr Murawski |