Grillowane żeberka BBQ
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1 kilogram
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 250 mililitrów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 łyżeczka
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka ugotuj w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż będą miękkie. Następnie odcedź je, ostudź i podziel na porcje.
  2. Ketchup wymieszaj z 3 łyżkami wody z gotowania żeberek, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Gotową marynatą zalej żeberka i odstaw na 20 minut.
  3. Żeberka smaż na grillu aż będą rumiane. Danie podawaj z grillowanymi ziemniakami Tip: Jeśli lubisz mocno pikantne potrawy do marynaty możesz dodać ostrej papryki.