|
Składniki | ||
żeberka wieprzowe | 1 kilogram | |
Ketchup Hellmann's Pikantny | 250 mililitrów | |
ząbki czosnku | 2 sztuki | |
gałka muszkatołowa | 1 łyżeczka | |
imbir suszony | 1 łyżeczka | |
liść laurowy | 2 sztuki | |
ziele angielskie | 2 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Żeberka ugotuj w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego aż będą miękkie. Następnie odcedź je, ostudź i podziel na porcje. |
Krok 2 |
Ketchup wymieszaj z 3 łyżkami wody z gotowania żeberek, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Gotową marynatą zalej żeberka i odstaw na 20 minut. |
Krok 3 |
Żeberka smaż na grillu aż będą rumiane. Danie podawaj z grillowanymi ziemniakami Tip: Jeśli lubisz mocno pikantne potrawy do marynaty możesz dodać ostrej papryki. |
Autor: Piotr Murawski |