Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 800 gramów
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • Sos Hellmann's Czosnkowy z jogurtem - 4 łyżki
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • rukola, garstka - 2 sztuki
  • Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ser pleśniowy typu blue - 50 gramów
  • pestki słonecznika - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Upiecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, piecz około 45 minut. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery jednakowej grubości steki. Następnie każdy z nich natnij do ¾ głębokości w taki sposób, aby po rozchyleniu powstały dwa plastry mięsa.
  2. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr do grilla z oliwą i posmaruj przygotowane steki. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
  3. Upieczone ziemniaki natnij od góry ostrym nożem „na krzyż” i lekko ściśnij po bokach czterema palcami. Skrop je oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.
  4. Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 2 minuty z każdej strony.
  5. W międzyczasie przygotuj sos sałatkowy: zawartość opakowania Knorr sos sałatkowy rozmieszaj z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oliwy oraz musztardą. Gotowy sos połącz ze składnikami sałatki: rukolą, pokruszonym serem oraz pestkami słonecznika.
  6. Gotowe steki przełóż na półmisek, do środka każdego z nich nałóż porcję sałaty, pokrojoną cebulę i zepnij wykałaczką. Podawaj z grillowanymi ziemniakami oraz sosem Hellmann's Czosnkowym wymieszanym ze szczypiorem.