Grillowany Butterfly z polędwicy z rukolą, pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem

9


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa800 gramów
Przyprawa do grilla Knorr2 łyżki
Sos Hellmann's Garlic & Herb4 łyżki
ziemniaki4 sztuki
oliwa z oliwek3 łyżki
musztarda Dijon1 łyżka
rukola, garstka2 sztuki
Sos sałatkowy włoski Knorr1 sztuka
cebula czerwona1 sztuka
ser pleśniowy typu blue50 gramów
pestki słonecznika1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Upiecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, piecz około 45 minut. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na cztery jednakowej grubości steki. Następnie każdy z nich natnij do ¾ głębokości w taki sposób, aby po rozchyleniu powstały dwa plastry mięsa.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr do grilla z oliwą i posmaruj przygotowane steki. Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Krok 3
Upieczone ziemniaki natnij od góry ostrym nożem „na krzyż” i lekko ściśnij po bokach czterema palcami. Skrop je oliwą i połóż na rozgrzanym grillu.
Krok 4
Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 2 minuty z każdej strony.
Krok 5
W międzyczasie przygotuj sos sałatkowy: zawartość opakowania Knorr sos sałatkowy rozmieszaj z 3 łyżkami wody i taką samą ilością oliwy oraz musztardą. Gotowy sos połącz ze składnikami sałatki: rukolą, pokruszonym serem oraz pestkami słonecznika.
Krok 6
Gotowe steki przełóż na półmisek, do środka każdego z nich nałóż porcję sałaty, pokrojoną cebulę i zepnij wykałaczką. Podawaj z grillowanymi ziemniakami oraz sosem Hellmann's Czosnkowym wymieszanym ze szczypiorem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl