Grillowany karmazyn z masłem ziołowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karmazyn filet - 600 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • bazylia (może być suszona) - 1 łyżeczka
  • posiekany ząbek czosnku - 1 sztuka
  • sok z 1 cytryny
  • sos worcester - 1 łyżeczka
  • białe wino - 50 mililitrów
  • masło - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, wino, oliwę oraz sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.
  2. Rybę opłucz i pokrój na porcje, a następnie obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby się zamarynowała.
  3. Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami oraz sosem Worcester. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na rozłożoną folię nałóż wzdłuż masło. Zawiń w folię i nadaj formę równego wałeczka. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby stężało. Po wyjęciu rozwiń z folii i pokrój w grube talarki.
  5. Zamarynowaną rybę ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przenieś i ułóż na rozgrzanym grillu – smaż z jednej strony 8 minut pod przykryciem. Gotową rybę podawaj ze świeżą sałatą oraz ziołowym masłem.