Grillowany karmazyn z masłem ziołowym

9


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
karmazyn filet600 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
Oregano z Turcji Knorr1 łyżeczka
bazylia (może być suszona)1 łyżeczka
posiekany ząbek czosnku1 sztuka
sok z 1 cytryny
sos worcester1 łyżeczka
białe wino50 mililitrów
masło100 gramów
oliwa z oliwek4 łyżki
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, wino, oliwę oraz sok z cytryny, dodaj sól i pieprz.
Krok 2
Rybę opłucz i pokrój na porcje, a następnie obtocz w przygotowanej marynacie i wstaw do lodówki na 30 minut, aby się zamarynowała.
Krok 3
Miękkie masło wymieszaj z czosnkiem, ziołami oraz sosem Worcester. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Na rozłożoną folię nałóż wzdłuż masło. Zawiń w folię i nadaj formę równego wałeczka. Wstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby stężało. Po wyjęciu rozwiń z folii i pokrój w grube talarki.
Krok 5
Zamarynowaną rybę ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przenieś i ułóż na rozgrzanym grillu – smaż z jednej strony 8 minut pod przykryciem. Gotową rybę podawaj ze świeżą sałatą oraz ziołowym masłem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl