Grillowany kurczak w marynacie jogurtowej z cytryną
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kurczak cały - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • czosnek posiekany, ząbek - 2 sztuki
  • Sok z 0.5 cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczak umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na porcje: kawałki piersi, nogi, skrzydełka, etc.
  2. Kostkę rosołową rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody.
  3. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty wraz z rozpuszczoną kostką Knorr.
  4. Gotową marynatą posmaruj przygotowane porcje kurczaka i odstaw na 1 godzinę do lodówki. Mięso smaż na rozgrzanym grillu obracając je co 2-3 minuty. Podawaj z chrupiącymi sałatami i pieczywem.