Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli

3


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
filet z łososia800 gramów
ząbek czosnku3 sztuki
sól1 łyżeczka
Przyprawa Adobo Knorr1 opakowanie
limonka1 sztuka
słodka kukurydza1 słoik
czarna fasola1 słoik
pomidor2 sztuki
awokado1 sztuka
ketchup100 mililitrów
oliwa z oliwek50 mililitrów
strąk papryczki chili1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek rozetrzyj z solą na miazgę, natkę kolendry posiekaj, awokado i pomidory obierz i pokrój w kostkę, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Chili pokrój bardzo drobno.
Krok 2
W misce połącz część oliwy, połowę czosnku i połowę przyprawy Adobo Knorr oraz startą skórkę z limonki.
Krok 3
Powstałą marynatą natrzyj dokładnie kawałki ryby. Wstaw je na 10 minut do lodówki.
Krok 4
W misce połącz pozostałe składniki: oliwę, czosnek, przyprawę Adobo Knorr, ketchup, kolendrę, pomidory, awokado, fasolę, sok z limonki, chili oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Łososia smaż na patelni lub grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Gotową rybę podawaj ułożoną na salsie.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl