Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z łososia - 800 gramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • sól - 1 łyżeczka
  • Przyprawa Adobo Knorr - 1 opakowanie
  • limonka - 1 sztuka
  • słodka kukurydza - 1 słoik
  • czarna fasola - 1 słoik
  • pomidor - 2 sztuki
  • awokado - 1 sztuka
  • ketchup - 100 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • strąk papryczki chili - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek rozetrzyj z solą na miazgę, natkę kolendry posiekaj, awokado i pomidory obierz i pokrój w kostkę, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Chili pokrój bardzo drobno.
  2. W misce połącz część oliwy, połowę czosnku i połowę przyprawy Adobo Knorr oraz startą skórkę z limonki.
  3. Powstałą marynatą natrzyj dokładnie kawałki ryby. Wstaw je na 10 minut do lodówki.
  4. W misce połącz pozostałe składniki: oliwę, czosnek, przyprawę Adobo Knorr, ketchup, kolendrę, pomidory, awokado, fasolę, sok z limonki, chili oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  5. Łososia smaż na patelni lub grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Gotową rybę podawaj ułożoną na salsie.