Grillowany pstrąg z kaparami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z pstrąga - 4 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny - 1 szczypta
  • kapary z zalewy - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • wino białe - 50 mililitrów
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Filety skrop sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr. Skrop oliwą i odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie w rondelku rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej wino i zredukuj jego objętość.
  3. Następnie dodaj kapary i śmietanę. Gotuj kilka minut i dopraw do smaku.
  4. Zamarynowane filety z pstrąga ułóż na pergaminie do pieczenia. Całość przełóż na rozgrzany grill. Smaż około 5 minut pod przykryciem, nie przewracając ryby na drugą stronę. Gotowe pstrągi podawaj z grillowanymi warzywami, ryżem oraz przygotowanym kaparowym sosem.