Grillowany stek z tuńczyka z sezamem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • steki z tuńczyka - 4 sztuki
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 6 łyżek
  • chiński makaron - 200 gramów
  • groszek cukrowy - 0.5 szklanek
  • mango - 1 sztuka
  • marynowana papryczka jalapeno - 1 sztuka
  • uprażony sezam - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeży starty imbir - 1 łyżeczka
  • sos teriyaki - 3 łyżki
  • olej sezamowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Steki osusz. W miseczce wymieszaj sos teriyaki oraz po łyżce sosu Hellmann’s i oleju sezamowego. Marynatą posmaruj steki i odstaw w chłodne miejsce.
  2. Makaron ugotuj lub namocz – zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Mango obierz i pokrój w cienkie paski.
  3. W rozgrzanym woku przesmaż makaron, dodaj czosnek, imbir, mango, posiekaną papryczkę oraz pokrojony w paski groszek cukrowy i część sezamu. Dopraw do smaku.
  4. Na rozgrzanej patelni grillowej połóż steki z tuńczyka, smaż je 1-2 minuty z każdej strony. Mięso powinno pozostać różowe w środku – tak smakuje najlepiej. Makaron oraz tuńczyka wyłóż na talerz i posyp resztą sezamu. Podawaj z sosem Hellmann’s. Podobne danie możesz przygotować, używając piersi z kurczaka zamiast ryby.