Grissini z szynką parmeńską
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka parmeńska - 12 plastrów
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól morska - 1 szczypta
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
  2. Jak ciasto wyrośnie, rozwałkuj je cienko.Tnij nożem długie, cienkie paski.
  3. Paski ciasta zroluj z dwóch stron, jak cukierka tak, aby powstały cienkie paluszki.
  4. Ułóż paluszki na blasze z pergaminem. Skrop oliwą z oliwek, posyp delikatnie solą morską i przyprawą w mini kostkach Knorr.
  5. Piecz w temperaturze 200 stopni około 10 minut.
  6. Każdy paluszek grissini owiń jednym plastrem szynki parmeńskiej.
  7. Ułóż w wysokim naczyniu. Podawaj do antipasti.