Groch włoski i pilaw z ryżu
  • 5 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca suszona lub z puszki - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • ryż długoziarnisty - 250 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • świeży koperek lub tymianek - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie, na drugi dzień wypłucz i zalej litrem świeżej wody. Dodaj ryż, kostki rosołowe i cynamon.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij je na rozgrzanej oliwie, dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko razem chwilę smaż, dodaj do garnka z ciecierzycą.
  3. Wszystko razem gotuj na małym ogniu, około 20 minut, aż ryż i ciecierzyca staną się miękkie. W razie potrzeby możesz dodać więcej wody.
  4. Po ugotowaniu, groch z ryżem odstaw na 5-10 minut pod przykryciem , po czym rozmieszaj widelcem. Dopraw posiekanym koperkiem lub tymiankiem .