Groch z kapustą
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • Świeży boczek wędzony - 300 gramów
  • groch - 2 szklanki
  • cebula - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Namocz groch poprzedniego dnia, a na drugi dzień ugotuj.
  2. Poszatkowaną kapustę ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem kostek Knorr.
  3. Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz, na którym podsmaż pokrojoną podobnie cebulę. Najlepiej użyj do tego dużego rondla.
  4. Ugotowaną kapustę i groch połącz z podsmażonym boczkiem z cebulką w rondlu.
  5. Dodaj majeranek i powoli duś, aż wszystkie smaki dobrze się połączą, a groch zagęści całą potrawę.