Grochówka wojskowa
  • 90 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • groch - 300 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • kość wędzona - 200 gramów
  • kiełbasa - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • woda - 2 litry
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 ziarna
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 4 łyżki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna

Sposób przygotowania:

  1. Groch dokładnie przepłucz, włóż do garnka, zalej wodą dodaj kość i przyprawy.
  2. Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę, po czym wrzuć do garnka.
  3. Zawartość garnka gotuj 15 min., dodaj Rosół z kury Knorr i pozostałe przyprawy.
  4. Gdy groch będzie miękki, łyżką cedzakową wyjmij go wraz z marchewką i ziemniakami (ok. 100-150 g), wrzuć do miksera i zmiksuj.
  5. Następnie dodaj zmiksowane składniki z powrotem do zupy.
  6. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość ok. 1 godz. Gotową zupę podawaj z bułką wrocławską.