Składniki:
- groch - 300 gramów
- Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
- kość wędzona - 200 gramów
- kiełbasa - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- ziemniaki - 3 sztuki
- woda - 2 litry
- Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
- Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 3 ziarna
- Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 4 łyżki
- Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
Sposób przygotowania:
- Groch dokładnie przepłucz, włóż do garnka, zalej wodą dodaj kość i przyprawy.
- Ziemniaki i marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę, po czym wrzuć do garnka.
- Zawartość garnka gotuj 15 min., dodaj Rosół z kury Knorr i pozostałe przyprawy.
- Gdy groch będzie miękki, łyżką cedzakową wyjmij go wraz z marchewką i ziemniakami (ok. 100-150 g), wrzuć do miksera i zmiksuj.
- Następnie dodaj zmiksowane składniki z powrotem do zupy.
- Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość ok. 1 godz. Gotową zupę podawaj z bułką wrocławską.