Grochówka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzony boczek - 20 dekagramów
  • Nasiona grochu - 30 dekagramów
  • Zupa grzybowa Knorr - 1 opakowanie
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ziemniaki - 10 dekagramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Groch przebierz, opłucz i namocz na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia groch odcedź i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Boczek opłucz, pokrój w kostkę i zalej dwoma litrami wody. Dodaj drobno pokrojone warzywa, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotuj wywar.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj, aż zmiękną.
  4. Miękki groch przetrzyj przez sito i dodaj do wywaru.
  5. Zupę grochową Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do wywaru.
  6. Dopraw przeciśniętym czosnkiem i gotuj jeszcze 10 minut.