Gros- sałatka warstwowa

2


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
woda4 łyżki
olej3 łyżki
pomidor2 sztuki
Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Gyros Knorr1 opakowanie
Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr1 opakowanie
cebula czerwona2 sztuki
kapusta pekińska1 sztuka
cebula biała1 sztuka
ogórek kiszony5 sztuk
udziec z indyka, bez kości i skóry 500 gramów
ogórek szklarniowy1 sztuka
gęsty jogurt naturalny300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, łączymy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i białą cebulą pokrojoną w pióra, mieszamy z przyprawą do grosa rozprowadzoną w oleju i wodzie. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 15 minut.
Krok 2
Czerwoną cebulę po obraniu kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki, kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki, z ogórka szklarniowego usuwamy pestki i kroimy go w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy.
Krok 3
Każdy z sosów (sos sałatkowy gyros i sos dołączony do Fixa do grosa) rozprowadzamy w 150g gęstego jogurtu naturalnego.
Krok 4
Na dnie szklanej miski układamy czerwoną cebulę, wykładamy na nią przestudzone mięso z patelni, pokrywamy jednym z sosów jogurtowych. Kładziemy plasterki kiszonego ogórka, pomidora i ogórka szklarniowego (te składniki staramy się układać bliżej brzegów miski). Miskę wypełniamy kapustą pekińska, którą pokrywamy drugim sosem jogurtowym i posypujemy czosnkowymi grzankami. Sałatkę nakładamy w taki sposób, żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.
Autor: KoperPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl