Gros- sałatka warstwowa
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udziec z indyka, bez kości i skóry - 500 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • ogórek kiszony - 5 sztuk
  • pomidor - 2 sztuki
  • ogórek szklarniowy - 1 sztuka
  • kapusta pekińska - 1 sztuka
  • gęsty jogurt naturalny - 300 gramów
  • olej - 3 łyżki
  • woda - 4 łyżki
  • Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr - 1 opakowanie
  • Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Gyros Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki, łączymy z czosnkiem pokrojonym w cienkie plasterki i białą cebulą pokrojoną w pióra, mieszamy z przyprawą do grosa rozprowadzoną w oleju i wodzie. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni. Smażymy mieszając od czasu do czasu przez ok. 15 minut.
  2. Czerwoną cebulę po obraniu kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki, kiszone ogórki kroimy w cienkie plasterki, z ogórka szklarniowego usuwamy pestki i kroimy go w kosteczkę. Kapustę pekińską szatkujemy.
  3. Każdy z sosów (sos sałatkowy gyros i sos dołączony do Fixa do grosa) rozprowadzamy w 150g gęstego jogurtu naturalnego.
  4. Na dnie szklanej miski układamy czerwoną cebulę, wykładamy na nią przestudzone mięso z patelni, pokrywamy jednym z sosów jogurtowych. Kładziemy plasterki kiszonego ogórka, pomidora i ogórka szklarniowego (te składniki staramy się układać bliżej brzegów miski). Miskę wypełniamy kapustą pekińska, którą pokrywamy drugim sosem jogurtowym i posypujemy czosnkowymi grzankami. Sałatkę nakładamy w taki sposób, żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.