Gruszkowe ciasto
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 250 gramów
  • kruszonka
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • cukier - 3 łyżki
  • kakao - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • dodatkowo
  • gruszka - 2 sztuki
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. W trakcie ubijania dodawać po jednym jajku.
  3. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić na gładką masę.
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
  6. Każdy kawałek owocu obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
  7. Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na gruszki.
  8. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.