Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Zmiksować. |
Krok 2 |
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w temp. 180'C ok. 30 min. |
Krok 3 |
Gruszki obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cynamon, 2 łyżki wody i dusimy ok. 10 min. co jakiś czas mieszając. |
Krok 4 |
Trzy galaretki rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą dodajemy do gruszek i mieszamy dość energicznie. Gotowe nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. |
Krok 5 |
Bitą śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy dwie galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu i miksujemy. |
Krok 6 |
Taką piankę nakładamy na masę gruszkową i ponownie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Przygotowujemy polewę czekoladową wg przepisu na opakowaniu i gotową polewamy ciasto. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce, ale tym razem na ok. 12 godzin. |