Gruszkowiec

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • gruszka - 1 kilogram
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • galaretka gruszkowa - 5 opakowań
  • bita śmietana - 3 opakowania
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Zmiksować.
  2. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w temp. 180'C ok. 30 min.
  3. Gruszki obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cynamon, 2 łyżki wody i dusimy ok. 10 min. co jakiś czas mieszając.
  4. Trzy galaretki rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą dodajemy do gruszek i mieszamy dość energicznie. Gotowe nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  5. Bitą śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy dwie galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu i miksujemy.
  6. Taką piankę nakładamy na masę gruszkową i ponownie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Przygotowujemy polewę czekoladową wg przepisu na opakowaniu i gotową polewamy ciasto. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce, ale tym razem na ok. 12 godzin.