Gruszkowiec

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
gruszka1 kilogram
cukier waniliowy1 opakowanie
sól1 szczypta
proszek do pieczenia2 łyżeczki
polewa czekoladowa1 opakowanie
galaretka gruszkowa5 opakowań
bita śmietana3 opakowania
jajko4 sztuki
cukier1 szklanka
cynamon1 łyżeczka
mąka1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Zmiksować.
Krok 2
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w temp. 180'C ok. 30 min.
Krok 3
Gruszki obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cynamon, 2 łyżki wody i dusimy ok. 10 min. co jakiś czas mieszając.
Krok 4
Trzy galaretki rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą dodajemy do gruszek i mieszamy dość energicznie. Gotowe nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Krok 5
Bitą śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy dwie galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu i miksujemy.
Krok 6
Taką piankę nakładamy na masę gruszkową i ponownie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Przygotowujemy polewę czekoladową wg przepisu na opakowaniu i gotową polewamy ciasto. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce, ale tym razem na ok. 12 godzin.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl