Przygotowanie |
Krok 1 |
Z mąki, proszku do pieczenia, Kasi, soli, cukru, i cukru waniliowego zrobić kruche ciasto, na 30 minut włożyć do lodówki dla ochłodzenia. |
Krok 2 |
Formę natłuścić, spód i boki formy wyłożyć kruchym ciastem, spodnią część ciasta podziurkować widelcem. |
Krok 3 |
Piec 20 minut. |
Krok 4 |
Gruszki odsączyć z soku (soku nie wylewać). |
Krok 5 |
Gruszki nadciąć jak wachlarz i ułożyć na spodzie upieczonego ciasta. |
Krok 6 |
Sok gruszkowy zagotować z goździkami. |
Krok 7 |
Skrobie spożywczą zmieszać z winem, mieszając zagotować. |
Krok 8 |
Trochę ostudzić i polać ułożone na cieście gruszki. |
Krok 9 |
Posiekanymi orzechami posypać ciasto i piec ok. 25 minut. |
Krok 10 |
Udekorować wg uznania. |