Gruszkowy.......

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
mąka375 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
sól1 szczypta
cukier0.5 szklanek
cukier waniliowy1 opakowanie
tłuszcz1 łyżeczka
gruszki1 słoik
sok gruszkowy100 mililitrów
goździki2 sztuki
skrobia spożywcza2 łyżeczki
białe wino3 łyżki
posiekane orzechy laskowe50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki, proszku do pieczenia, Kasi, soli, cukru, i cukru waniliowego zrobić kruche ciasto, na 30 minut włożyć do lodówki dla ochłodzenia.
Krok 2
Formę natłuścić, spód i boki formy wyłożyć kruchym ciastem, spodnią część ciasta podziurkować widelcem.
Krok 3
Piec 20 minut.
Krok 4
Gruszki odsączyć z soku (soku nie wylewać).
Krok 5
Gruszki nadciąć jak wachlarz i ułożyć na spodzie upieczonego ciasta.
Krok 6
Sok gruszkowy zagotować z goździkami.
Krok 7
Skrobie spożywczą zmieszać z winem, mieszając zagotować.
Krok 8
Trochę ostudzić i polać ułożone na cieście gruszki.
Krok 9
Posiekanymi orzechami posypać ciasto i piec ok. 25 minut.
Krok 10
Udekorować wg uznania.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl