Gruszkowy.......

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
tłuszcz1 łyżeczka
sól1 szczypta
cukier0.5 szklanek
białe wino3 łyżki
mąka375 gramów
goździki2 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
gruszki1 słoik
cukier waniliowy1 opakowanie
posiekane orzechy laskowe50 gramów
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
skrobia spożywcza2 łyżeczki
sok gruszkowy100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki, proszku do pieczenia, Kasi, soli, cukru, i cukru waniliowego zrobić kruche ciasto, na 30 minut włożyć do lodówki dla ochłodzenia.
Krok 2
Formę natłuścić, spód i boki formy wyłożyć kruchym ciastem, spodnią część ciasta podziurkować widelcem.
Krok 3
Piec 20 minut.
Krok 4
Gruszki odsączyć z soku (soku nie wylewać).
Krok 5
Gruszki nadciąć jak wachlarz i ułożyć na spodzie upieczonego ciasta.
Krok 6
Sok gruszkowy zagotować z goździkami.
Krok 7
Skrobie spożywczą zmieszać z winem, mieszając zagotować.
Krok 8
Trochę ostudzić i polać ułożone na cieście gruszki.
Krok 9
Posiekanymi orzechami posypać ciasto i piec ok. 25 minut.
Krok 10
Udekorować wg uznania.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl