Gruszkowy.......

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 375 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • tłuszcz - 1 łyżeczka
  • gruszki - 1 słoik
  • sok gruszkowy - 100 mililitrów
  • goździki - 2 sztuki
  • skrobia spożywcza - 2 łyżeczki
  • białe wino - 3 łyżki
  • posiekane orzechy laskowe - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, proszku do pieczenia, Kasi, soli, cukru, i cukru waniliowego zrobić kruche ciasto, na 30 minut włożyć do lodówki dla ochłodzenia.
  2. Formę natłuścić, spód i boki formy wyłożyć kruchym ciastem, spodnią część ciasta podziurkować widelcem.
  3. Piec 20 minut.
  4. Gruszki odsączyć z soku (soku nie wylewać).
  5. Gruszki nadciąć jak wachlarz i ułożyć na spodzie upieczonego ciasta.
  6. Sok gruszkowy zagotować z goździkami.
  7. Skrobie spożywczą zmieszać z winem, mieszając zagotować.
  8. Trochę ostudzić i polać ułożone na cieście gruszki.
  9. Posiekanymi orzechami posypać ciasto i piec ok. 25 minut.
  10. Udekorować wg uznania.