|
Składniki | ||
cienka kromka chleba żytniego razowego | 12 sztuk | |
awokado | 2 sztuki | |
łosoś wędzony | 200 gramów | |
sok z pomarańczy | 4 szklanki | |
Surówka: | ||
duży pomidor | 4 sztuki | |
oliwki zielone marynowane | 20 sztuk | |
sok z cytryny | 4 łyżki | |
szczypiorek | 4 łyżki | |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Pieczywo upiecz w piekarniku lub w tosterze. |
Krok 2 |
Awokado rozsmaruj na tostach i połóż na nich cienkie plasterki łososia. |
Krok 3 |
Pomidora pokrój w kostkę. Dodaj do niego oliwki. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem. |
Krok 4 |
Wyciśnij sok z ośmiu dużych pomarańczy. |
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |