| |||||||||
| Składniki | ||
| cienka kromka chleba żytniego razowego | 12 sztuk | |
| awokado | 2 sztuki | |
| łosoś wędzony | 200 gramów | |
| sok z pomarańczy | 4 szklanki | |
| Surówka: | ||
| duży pomidor | 4 sztuki | |
| oliwki zielone marynowane | 20 sztuk | |
| sok z cytryny | 4 łyżki | |
| szczypiorek | 4 łyżki | |
| oliwa z oliwek | 2 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Pieczywo upiecz w piekarniku lub w tosterze. |
| Krok 2 |
| Awokado rozsmaruj na tostach i połóż na nich cienkie plasterki łososia. |
| Krok 3 |
| Pomidora pokrój w kostkę. Dodaj do niego oliwki. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem. |
| Krok 4 |
| Wyciśnij sok z ośmiu dużych pomarańczy. |
| Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |