Grzanki z awokado i wędzonym łososiem, sałatka z pomidorem i oliwkami, sok z pomarańczy
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cienka kromka chleba żytniego razowego - 12 sztuk
  • awokado - 2 sztuki
  • łosoś wędzony - 200 gramów
  • sok z pomarańczy - 4 szklanki
  • surówka
  • duży pomidor - 4 sztuki
  • oliwki zielone marynowane - 20 sztuk
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • szczypiorek - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo upiecz w piekarniku lub w tosterze.
  2. Awokado rozsmaruj na tostach i połóż na nich cienkie plasterki łososia.
  3. Pomidora pokrój w kostkę. Dodaj do niego oliwki. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Gotową sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem.
  4. Wyciśnij sok z ośmiu dużych pomarańczy.